Ordförandens sida

Varför sjunga i kör?

Om man frågar folk som sjunger i kör vad det är som lockar egentligen har de ofta en mängd olika svar. Vissa har ett passionerat intresse för musik, andra vill lära sig bli bättre sångare, några älskar stämningen på 1:a advent och andra tycker om att varje vecka få komma till kyrkan, träffa vännerna i kören och ta en fika.

Frågar man någon som tidigare sjungit i kör så märker man snart hur mycket de saknar sången. Jobb, småbarn och andra fritidsaktiviteter har kanske kommit i vägen för körengagemanget.

Forskare publicerar med jämna mellanrum resultat som visar fysisk och psykisk nytta med att sjunga. Det kan säkert stämma.

När jag började sjunga i Vocales för 18 år sedan hade jag haft ett uppehåll från sången i några år. Min nu 19-årige son var då en liten baby och vi var nyinflyttade i Vallentuna. Jag kände att jag längtade efter att få göra något som var mitt eget och att få träffa vuxna människor igen (jag tror många småbarnsföräldrar kan känna så). Sedan dess är jag fast! Att sjunga tillsammans med andra människor är något mycket starkt och känslomässigt. Men det är också ett arbete som kräver stor koncentration. I körövningen tvingas man vara ”här och nu”. Världsliga bekymmer, stress och oro glömmer man lätt bort. Musiken tar upp hela ens tanke.

Därför sjunger jag i kör!

Om du är en fd körsångare som saknar sången och har funderat på att ta upp den igen. Tveka inte! Om du kanske aldrig sjungit i kör förut men är nyfiken på hur det är. Prova!

Ny ordförande 2016: Mia Alasjö